‘De Dutch Mountain Trail is de zwaarste wandeling van Nederland, die kan concurreren met een serieuze tocht in de echte bergen,’ lees ik in de gelijknamige wandelgids. Echt? Je komt in Zuid-Limburg best wat heuvels tegen maar er moet toch heel wat gebeuren wil het kunnen concurreren met een trektocht door de Alpen. Dit kan maar op één manier getest worden: De Dutch Mountain Trail wandelen.

Etappe 1: van Eygelshoven naar Lemiers

Lengte 25,3 kilometer, 411 meter stijgen en 380 meter dalen, 6:45 uur onderweg (incl. pauzes)

‘Vier etappes tussen de 23 en 28 kilometer, dat gaan we niet doen,’ zeg ik tegen Han. ‘Dat zijn flinke dagetappes met alle bagage op je rug.’ We verdelen de afstand van dik honderd kilometer over vijf dagen, boeken een huisje en reizen naar het beginpunt van de Dutch Mountain Trail, Eygelshoven.

Wandelen de hard way

Binnen een half uur bereiken we onze eerste klim op de Hopelerweg, een steile holle weg met een hellingspercentage van 10%. Wat een kuitenbijter! We lopen door het Strijthagerbeekdal en komen bij de voet van de Wilhelminaberg. Ik kijk op de gps: het mooi verharde slingerpad naar de top negeren en steil omhoog het bos in. De auteurs kiezen voor de hard way, dat is duidelijk. Elke stap lijk ik dieper in de blubber op het bospad te zakken. ‘Ik moet echt iets aan m’n conditie gaan doen,’ hijg ik naar Han wanneer we boven staan.

Poeltje voor amfibieën

Onbekend maakt onbemind

De top van de Wilhelminaberg slaan we over. Rond het lelijke gebouw van Snowworld zijn werkzaamheden, alles is omgeploegd. Vanaf het pad heb ik genoeg uitzicht op de voormalige mijnstreek. Bebouwing, industrie en aan de horizon mijnsteenbergen. Niet de meest aantrekkelijke streek om door te wandelen, zou je denken. Toch weet de Dutch Mountain Trail ons door een groene zone te leiden.

Pad beschermd door meidoornhagen

Wandelen in Duitsland

De kabbelende Anstelerbeek, de helling met weilanden met hoog daarboven het dorp Chevremont. Het voelt alsof we in het buitenland zijn. We verwachten elk moment een boulanger te zien met vers stokbrood. ‘Op de kaart zijn we nog niet veel opgeschoten,’ zegt Han. We slingeren door het landschap en bij het riviertje Amstelbach gaan de heuvels over in glooiende akkers en lopen we sneller over de kaart. We wandelen Duitsland in en kijken wat onrustig rond. Kan dit wel, in verband met de huidige coronamaatregelen? Het blijkt geen probleem. Wel krijg ik een ander probleem: vermoeide benen en zere voetzolen. Vijfentwintig kilometer helling op, helling af is toch echt anders dan wandelen in de polder. We eindigen in Lemiers. Tijd om de benen rust te geven.

Kasteel Erenstein bij Kerkrade

Vervoer Eygelshoven – Lemiers
– Auto parkeren op P+R Heerlen (je krijgt parkeerkorting met OV-kaart en betaalt slechts 4 euro
– Trein pakken naar Eygelshoven
– In Orsbach van de route af naar de rijksweg in Lemiers
– Bus 43 richting Heerlen, bij halte Rijksweg Wittem overstappen op bus 658 naar station Heerlen
– Terug bij de auto

Etappe 2: van Lemiers naar Wahlwiller

Lengte 22 kilometer, 557 meter stijgen en 603 meter dalen, 6:30 uur onderweg (incl. pauzes)

Met spierpijn in de benen starten we in Lemiers. Nu we uitgerust zijn, valt de klim naar Orsbach reuze mee. Uit ervaring weet ik dat het zo werkt en toch verbaas ik me altijd weer over het herstel. Vanaf het pad hoog boven de Selzerbeek zie ik het landschap waar Zuid-Limburg bekend om staat: glooiende weilanden, witte vakwerkhuizen en een bosrand op de heuvels. Ik zou zo op een van de vele bankjes kunnen neerploffen om uren over het dal te staren. Dat kan niet, we hebben een paar bergtoppen te beklimmen.

Uitzicht over het dal van de Selzerbeek

Seven Summits

De Dutch Mountain Trail verbindt Seven Summits. De auteurs selecteerden niet de hoogste bergtoppen maar die met de steilste hellingen; alles om het echte berggevoel te evenaren. ‘Wat vind je van deze tweede top, Schneeberg?’, vraag ik Han terwijl ik koffie uit de thermos schenk. We zitten in het zonnetje en kijken uit over een bollend weiland met bomenrand. ‘Geen indrukwekkend uitzicht en de beklimming vond ik ook niet steil. Niet zo erg, tenslotte hebben we hebben vandaag nog de hoogste berg te beklimmen.’

Richting de Vaalserberg

Beklimming Vaalserberg

De volgende bergtop hoort niet in het rijtje Seven Summits, ook al is het de hoogste van Nederland. Het slingerende bospad door beukenbos naar de top is best een klim. Voor de auteurs van de wandelgids waarschijnlijk niet steil genoeg. Toch maar even in het Dutch Mountain Trail gidsje de argumentatie lezen. ‘Het is natuurlijk druk bij dit drielandenpunt, dus steek maar gauw over.’ Aha. Te druk dus. Bij het beklimmen van de zeven hoogste bergen ter wereld zou ik de zevende, Mount Everest, ook overslaan. Veel te druk.

Vervoer Lemiers – Wahlwiller
– Auto parkeren achter kerk in Wahlwiller
– Op de rijksweg bus 350 pakken richting Lemiers
– Aan het einde wandel je door Wahlwiller, terug bij de auto

Etappe 3: van Wahlwiller naar Teuven

Lengte 24,2 kilometer, 739 meter stijgen en 637 meter dalen, 6:45 uur onderweg (incl. pauzes)

Bij een meerdaagse tocht door de bergen is dag drie fysiek en mentaal interessant. Op dag één zijn je spieren uitgerust en is klimmen en dalen een fluitje van een cent. Op dag twee heb je spierpijn en voel je precies welke spieren niet getraind zijn. Op dag drie heb je het ergste gehad of niet… dan krijg je het op deze dag voor je kiezen. Dat hangt af van hoe diep je op dag twee bent gegaan en van de het parcours van dag drie. Na twee dagen zon heb ik in ieder geval een warm roze gezicht gekregen. Gelukkig hebben we vandaag wat bewolking.

Route des Vins

Volgens de Dutch Mountain Trail hebben we op deze etappe drie bergtoppen op het programma; Eyserbos, Gulperberg en Hakkenberg. Gauw aan de wandel! We zijn Wahlwiller nog niet uit of we lopen tussen wijngaarden. Over de Route des Vins, die vijf wijngaarden verbindt. In september vast leuk, nu zijn het kale wijnranken. Ik loop over een pad tussen meidoornhagen richting het Eyserbos. Links in het dal zie ik Gulpen liggen, rechts voor me de witte huisjes van Eys. Vlak voor Eys ligt het dorp Piepert en daar start een heel mooi bergpaadje het hos in richting de top van het Eyserbos. Het geluid van zingende vogels is overweldigend; het voorjaar zit in de lucht.

Blauw-witte markering

De afgelopen dagen ben ik allerlei routemarkeringen tegen gekomen. De blauw-witte markering van de Dutch Mountain Trail is regelmatig afwezig, gelukkig kunnen we vertrouwen op de gps en de wandelgids. Het valt op dat we vaak net een steiler, modderiger, rustiger pad krijgen voorgeschoteld dan de andere routes kiezen. Rond Gulpen hebben we al veel gelopen en toch verrast de Dutch Mountain Trail ons regelmatig met nieuwe paden. Vaak steil ook; het modderige pad langs de rand van het Dunnenbosch is er zo één. Wat een prachtig stukje en super rustig ook.

Verlangen naar meer

Hoe het fysiek en mentaal ging deze etappe? Ik had het echte berggevoel: gisteren wat spierpijn in de bovenbenen, vandaag bij het afdalen pijnlijke knieën. Dat herken ik van onze meerdaagse tochten in de Alpen. De Dutch Mountain Trail is een hele goede training voor echte bergen. Na drie dagen raakt je lijf gewend en kom je in een heerlijke flow van opstaan, de hele dag wandelen, slapen. Een flow die alleen sterker wordt en waar ik meer van wil.

Vervoer Wahlwiller – Teuven
– Auto parkeren op parkeerplaats in centrum van Gulpen (gratis)
– Vanaf busstation bus 350 naar Wahlwiller
– Op route vanuit Teuvenerberg de Gieveldweg afwandelen naar Heijenratherweg. Bus 57 richting Gulpen
– Terug bij auto in Gulpen

Etappe 4: van Teuven naar Eysden

Lengte 22,9 kilometer, 439 meter stijgen en 600 meter dalen, 6:15 uur onderweg (incl. pauzes)

We passeren de Belgische grens en wandelen de Voerstreek in. Een wandeling over holle wegen en stenige paadjes tussen hoger gelegen weilanden. Het is heuvel op, heuvel af. Wanneer ik over een kleiïg graspad omhoog ben geklommen en boven op de verharde weg linksaf wil slaan, houdt Han mij tegen. ‘Hier moet je echt even stil staan, dit is een hoogtepunt,’ zegt hij.

De zeven bergtoppen

Ik kijk om mij heen. ‘Een bergtop? Waar dan? Ik zie alleen maar glooiende akkers.’ We vergelijken de topografische kaart met de omgeving. De lichte knik in de weg blijkt summit zes, Kattenroth, te zijn. Han: ‘Ik heb toch wel iets aan te merken op de keuze van die Seven Summits. De Wilhelminaberg is een kunstmatige heuvel, Schneeberg ligt in Duitsland, Eyserbos en Gulperberg zijn natuurlijke, herkenbare toppen. Maar Hakkenberg is een weiland in het Bovenste Bos, Kattenroth een verkeersdrempel op de weg tussen weilanden. Morgen beklimmen we de laatste top, d’n Observant, ook een kunstmatige heuvel. Het is maar een sneu lijstje.’

Bijna altijd de steilste route

Ik ben het met hem eens. De selectie zorgt misschien voor steile hellingen maar de hoogste punten zijn verder niet zo aantrekkelijk. Dat is de route van de Dutch Mountain Trail wel: die is geweldig. Wanneer we op een kruising van paden komen, gokken we dat we het steilste of smalste pad moeten hebben. Meestal klopt dat. De auteurs hebben echt hun best gedaan onverharde paden te selecteren, bij voorkeur met een hellingspercentage. Dat is goed gelukt, het is een mooie, pittige tocht over de berghellingen die Zuid-Limburg rijk is.

Vervoer Teuven – Eysden
– Auto parkeren in Mheer, parkeerplaats bij kerk
– Bij bushalte Kerk bus 57 richting Heyenrath. Uitstappen bij halte Weg naar Teuven en route oppakken
– In Eysden bij het treinstation de buurtbus 793 richting Mheer nemen
– Terug bij de auto in Mheer

Etappe 5: van Eijsden naar Maastricht

Lengte 22,8 kilometer, 454 meter stijgen en 463 meter dalen

Geen liefelijke heuvels en pittoreske dorpen meer deze laatste dag maar een tocht door het brede Maasdal vol industrie en drukke wegen. Vanwege corona vaart het pontje bij Eijsden niet. We lopen de alternatieve route uit het gidsje en bereiken zo de overzijde van de Maas. Deze etappe biedt een compleet ander landschap. Het Albertkanaal met hoge kalkwanden, de brede Maas, de sluis van Ternaaien en de Pietersplas: overal water. Na ruim twaalf kilometer wandelen langs de Maas, begint de klim naar de zevende en laatste top: d’n Observant.

Beklimming laatste bergtop

Ik kruip onder omgevallen bomen en Han klimt er overheen, het lijkt wel apekooi. De hellingen van d’n Observant zijn verrassend groen, bomen zijn bedekt met klimop, overal groeien varens en het pad is modderig en glad. Ik had niet gedacht dat ik ook jungle tegen zou komen op de Dutch Mountain Trail. Het laatste stuk richting de top is moeilijk te beklimmen. Gelukkig hangt er een klimtouw. Ik ben zo boven, Han heeft er iets meer moeite mee. Terwijl hij halverwege het touw hangt, hijgt hij: ‘Gisteren zei ik iets over een sneu lijstje summits – ik neem het allemaal terug. Deze helling kost me nog de meeste moeite!’

Koffie met vlaai

Even later staan we dan toch op de zevende en laatste bergtop; tijd voor een topfoto. Op de kaart zien we dat de route door de voormalige ENCI mergelgroeve gaat. ‘Waarom?’ vraagt Han zich af. ‘Doen we dat of lopen we er omheen, over de Sint Pietersberg?’ We kiezen voor de ENCI mergelgroeve, nu eigendom van Natuurmonumenten. Wat een bijzondere plek. Het lichte mergel, het helder blauwe water. Even denk ik dat ik op de zoutvlaktes van Bolivia sta. Het wolkendek trekt open wanneer we een foodtruck zien tegenover Chalet d’n Observant. Even later zitten we in de zon met koffie en onze eerste punt vlaai tijdens deze Dutch Mountain Trail. Toch nog gelukt! Over de Pietersberg dalen we af naar Maastricht, het einde van deze tocht.

‘Heb jij het berggevoel ervaren?’ vraagt Han. ‘Vooral mijn lijf heeft dat!’ reageer ik. ‘Ik voel precies welke spieren ik moet gaan trainen. Dus de volgende keer lopen we de Dutch Mountain Trail met bepakking en kamperen we. Dan zijn we echt goed voorbereid op een tocht door de Alpen.’

Nog meer wandelen in Zuid-Limburg

De Dutch Mountain Trail is een van de vele mooie wandelroutes in Zuid-Limburg. Lees ook mijn andere blogpost en ontdek waarom je juist deze route zou moeten kiezen. Snuffel meteen even verder op de site Davides. Je vindt er leuke tips wat je nog meer zou kunnen doen in Zuid-Limburg.

Vervoer Eysden – Maastricht
– Auto parkeren op P+R Maastricht bij station (je krijgt parkeerkorting met OV-kaart, betaalt slechts 5 euro)
– Trein naar Eysden en terugwandelen naar Maastricht
Informatie over bussen en vertrektijden vind je op www.arriva.nl.

Meer informatie over Dutch Mountain Trail
Informatie over de route en bestellen van de wandelgids kan via visitzuidlimburg.
Uitwisseling van ervaringen en tips gebeurt via de Facebookgroep Dutch Mountain Trail.